A főzés ősi, női feladat

 

A főzés ősi női feladatAz a tapasztalatom, hogy a mai fiatal anyáknál nem divat a főzés. Sokkal egyszerűbb rendelni valami kaját, elmenni valamelyik gyorsétterembe, jobb esetben a nagyik küldenek valamit. A közelmúltban két válási mediációban is felmerült az a sérelem, hogy a feleség nem főz. És nem azért, mert nem ér rá, hanem mert az nem divat, nem szokás.

Te főzöl? A kérdés szinte sértő. Egy mai modern nő nem főz. Maximum összedob egy tésztát. Kész szószból persze. Valóban, a főzés időigényes dolog, a főzés macerás. Ki kell találni, meg kell venni hozzá mindent, és ott kell állni a tűzhely mellett. A főzés sokszor fárasztó. Annyi egyebet lehet helyette csinálni. Stahl Judit, és a mai fiatal séfek modernizálták, egyszerűsítették a főzést. Annyi ötletet, receptet lehet átvenni. Ma már nem kell úgy kezdeni, hogy végy egy tyúkot….

Amikor a családunknak főzünk, magunkból adunk egy darabot nekik. Benne van az anyánktól felidézett íz, hozzátéve a mi ízlésünk, az ő kérésük. Etetni a családot ősi női feladat. Ne adjuk fel.