Problémamegoldás idősebb korban

Problémamegoldás idősebb korban

Valaki megkért, hogy osszam meg a tapasztalataimat az idős, nyugdíjas házaspárok problémáiról. Ehhez tudni kell azt is, hogy Magyarországon a mediátorhoz fordulók életkora nagyrészt 30 és 40 év között van. Nem azért, mert nekik van a legtöbb problémájuk, hanem mert ők nyitottak arra, hogy külső segítséget vegyenek igénybe. Az idősebb korosztály nem teregeti ki a problémáit, nem hisz abban, hogy egy ismeretlen meg tudja oldani a gondjaikat, sőt sokszor azt sem ismerik el, hogy problémáik vannak. A problémamegoldás idősebb korban már egy olyan intim, belső feladat, amit nem szívesen osztanak meg másokkal még családon belül sem.

Pedig, ha bonyolult tud lenni egy párkapcsolat, akkor ebben az életkorban halmozottan az. Mégpedig azért, mert megkövesedett, megrögzült szokásrendszerek alakultak ki. Egy bizonyos életkor után a személyiség nem annyira rugalmas, nehezen változtat szemléletet, anyagiak is behatárolják az élethelyzetet, és főleg azért, mert nagyon pesszimista beállítottságúak vagyunk.

Felüdülés számomra olyan idős párokat látni, akik rendezni tudják a konfliktusokat, elfogadják a megváltoztathatatlant, és értékelik a pozitív dolgokat. Nekik valahonnan innen kell megközelíteni a kérdést.