Merj tanácsot kérni!

Párkapcsolati mediáció - Válás - Sándor Piroska mediátorPárkapcsolati mediációt csinálni azt jelenti, hogy egy problémákkal küszködő, krízisben lévő párt végigvezetek egy folyamaton, ahol mindkettőjük számára a lehető legjobb megoldást igyekszünk megtalálni - ez, valljuk be, nem könnyű. A kimenetele kétesélyes.

Mindkét fél megpróbálja a maga igazát elismertetni, bebizonyítani, és az ő oldalára állítani. Nem tagadom, volt olyan, hogy ez sikerült. Azóta tudom, hogy olyan esetet nem szabad elvállalnom, ahol a legcsekélyebb módon is elfogult vagyok bármelyik fél felé, vagy érintett vagyok az ő problémájukban. Akkor nem tudok segíteni nekik.

A mediátor, szerepénél fogva, a mindkét fél számára elfogadható megoldás elérése törekszik. Ez apró lépésekben történő kompromisszumok kötését jelenti, úgy, hogy egyik fél se adjon fel többet magából, mint amennyit el tud viselni. Ha olyan ígéretet tesz, vagy ad, ami túl nagy önfeladást igényel, hosszú távon nem fog működni a dolog. Viszont a beszélgetések során megtanulják, hogy lehet egyeztetni a nézőpontokat, lehet, sőt szabad ütközni, veszekedni, vitázni. A vitára egy szabályt szoktunk felállítani, vagyis kettőt: nem kezdődhetnek a mondatok „te így, te úgy, te ilyen, olyan, veled soha, mindig, stb….” Ismerős ugye? És nem lehet sértő és megalázó a hangnem.

Az emberek szeretik a gyors, könnyű megoldásokat. És ezzel nincs is baj, ha a mosógép hibájáról van szó. Nehéz szembenézni azzal, ha egy kapcsolat elromlik, és nem csak a másik fél a felelős érte. A kapcsolatokat mindig ketten rontjuk el, még ha az úgy néz is ki, hogy az a „szemét másik megcsalt, elhagyott, becsapott”. Nagy Zsókánál tanultam a mediáció technikáját, és ott és akkor szembesültem néhány számomra is újszerű megközelítéssel. Miszerint a mediációban a megcsalás következmény, valaminek az okozata. A gyakorlat bebizonyította, hogy ez minden esetben így van.

Nehéz beismerni, hogy én is hibáztam, de legalább annyira felszabadító, ha ez megtörténik, és rájövünk, hogy nem állt meg forogni a világ. Innen lehet elkezdeni újraépíteni a kapcsolatot, ha megvan a szándék. Ez nehéz munka, ezért az emberek sokszor a könnyebb, gyorsabb megoldást választják. Nagyon őszinte, megható és működő kommunikáció alakulhat ki a két ember között, ha leteszik a sérelmeiket, elismerik a hibáikat, és levonják a tanulságokat. Ha még nem mérgesedett el visszavonhatatlanul a viszony, nincs olyan ellentét a két fél között, ami véglegesen feloldhatatlan, és még megvan a szándék arra, hogy rendbe hozzák a kapcsolatot, a mediációval nagyon jó eredményeket lehet elérni. A kapcsolatot egy magasabb szintre lehet emelni, ami őszintébb, nyitottabb, elfogadóbb lesz, mint előtte. Persze néhány illúziót közben elveszítünk, így nem árt a humorérzék sem.

A mediáció folyamata a következő: kellő számú egyéni beszélgetés - ami legalább két-három alkalom - során feltárjuk a probléma okát, feldolgozzuk a sérelmeket. Ez külön-külön történik. Amikor mindkét fél készen áll a közös megbeszélésre, akkor van egy u.n. mediációs ülés, ami hosszadalmas, katartikus, és általában megegyezéssel zárul. Egy ilyen folyamatot végigélni, végigvezetni a felekkel nagyon jó érzés.

Válási mediáció esetén a folyamat legtöbbször visszafordíthatatlan, vagyis már kész elhatározással jönnek a felek a mediátorhoz. Általában az az igény, hogy a gyerekelhelyezés, közös megállapodás rendezésében segítsen a mediátor. A vagyonmegosztás kivételével minden kérdésben megállapodhatnak a felek, illetve még abban is, amennyiben az nem sért törvényt. Mivel nem vagyunk ügyvédek, ebben igénybe vesszük az ügyvéd kollégák szakértelmét. Gyerekpszichológus is segíti a munkánkat, amennyiben ilyen irányú segítségre van szükség.

A válás közös megegyezéssel a leghumánusabb, legkevésbé fájdalmas, és a mediátor segít feldolgozni a válás okozta gyászt is. Amikor olyan visszajelzés érkezik, hogy sikerült továbblépni, a válást feldolgozni, a házasságot elengedni, nagyon örülök.

A gyerekelhelyezés kérdése nálam kardinális kérdés. Nagyon fontos számomra, hogy a lehető legkörültekintőbben történjen, akár apró részletekre kiterjedve, és a legmesszebbmenőkig a gyerekek érdekeit előtérbe helyezve. Szívügyem, hogy a gyerekek a legkevésbé sérüljenek egy válás folyamán. Ők viszik tovább a mintát. Mintát, és megoldást láthatnak arra, hogy lehet békésen, egymás méltóságát megőrizve, szépen elválni. Lehet válás után együttműködni, jó viszonyt fönntartani.

33 éve vagyok házas, hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindig minden szép és könnyű volt. A saját életemben is sokat segítettek a mediációs technikák. De hiszem, hogy kölcsönös engedményekkel, közös elképzelésekkel, megbocsátásokkal, megújulással működhet egy kapcsolat.

Végre van Magyarországon is egy új generáció, akiknek nem „ciki” szakembert igénybe venni, ha bajban vannak.

Nem jó dédelgetni a sérelmeket, rejtegetni a problémákat. Úgy érzem, hogy segíteni tudok és ez a mai világban nem kevés. Keressenek bizalommal!

 

Forrás: www.tiaramagazin.hu